Už je to tady

Sotva dokončili své dílo elektrikáři začala hlavní událost roku. Čeká nás perný měsíc na jehož konci pojedeme krásnými novými výtahy. Pokud vás nyní vyzvu, abyste se obrátili na výbor, pokud vám výluka bude činit potíže, budete si říkat:“ si snad dělá … „. Ne opravdu sice asi nevyneseme do patra váš nákup, ale kdyby bylo cokoliv kolem výtahů, ozvěte se.

Pokud chcete vidět jak výtahy budou vypadat a fungovat zajděte do vchodů Ke Strašnické 16 a 18, kde jsou provedeny v krásné červené nebo do Kolovratské, kde jsou v korálové (lososové). Naše výtahy by měli být v kombinaci vanilka a bílá (v podstatě stejné barvy jako stěny na schodišti) s modrou podlahou a nerezovými dveřmi. Tuto kombinaci jsme viděli v jednom z referenčních domů a zdála se nám příjemně světlá. Doufám, že se vám bude líbit.

Možná, že jste zastánci teorie, že výtahy mohly ještě vydržet. Věřte nebo ne, ve vchodu Ke Strašnické 22, který se dělá současně s 20 a našima vchody 12 a 14, výtah zkolaboval totálně tuto neděli. Přesně den před oficiálním zahájením rekonstrukce. Díky tomu, že jsou přítomni profesionálové z Otisu a chtěli využívat výtahu pro rozvoz materiálu a strojovny, tak se jim podařilo improvizovaně výtah rozchodit aspoň do dneška. Tato historka potvrzuje naše přesvědčení, že k rekonstrukci jsme přistoupili za 5 minut 12. Navíc v době recese, kdy je cena díla nejnižší (až o 1/4 oproti cenám před 2 roky) a jsou nejnižší úroky na půjčky (cca 2/3 z úroků v době  zahájení prací na domě v roce 2010). V době různých příkazů z Bruselu nikdo netuší od kdy může přijít pokyn k výměně všech výtahů nesplňujících euronormy. Pak bude poptávka převyšovat schopnosti dodavatelů a cena se vyšroubuje hodně nahoru.

Další dobrá zpráva je, že první várku 4 výtahů zvládla firma Otis za 4 týdny místo 5 týdnů dle SOD. Výtahy začaly jezdit o cca 5-6 dní dříve. Proto, přestože u nás výluka začala až v úterý a v Kolovratské 20 a 22 až zítra, dle dnešního KD fa Otis potvrdila termín 1.8. jako bezproblémový.